Beleidsplan

1         Achtergrond

In Zambia is de watercrisis geen verzameling statistieken. Het is een dagelijkse realiteit die de levens van miljoenen mensen vormgeeft. En het gaat niet alleen om voldoende toegang tot water. Het gaat over toegang tot schoon water, wat gevolgen heeft voor de gezondheidszorg, het onderwijs, de handel en toekomstige kansen.

De Wereldbank meldt dat slechts twee derde van de Zambianen voldoende toegang heeft tot schoon water. En dit cijfer daalt aanzienlijk in plattelandsgebieden, waar de infrastructuur om schoon water te leveren waarschijnlijk ontoereikend of niet aanwezig is. In deze plattelandsgebieden draait de dagelijkse routine van veel mensen om het verzamelen van water. En omdat volwassenen onvermoeibaar moeten werken om in de meest elementaire behoeften van hun gezin te voorzien, ligt de taak van het water verzamelen vaak bij de kinderen. Sommigen beginnen hun dag misschien vóór zonsopgang en beginnen aan een urenlange reis naar de dichtstbijzijnde waterbron. Vaak is deze bron een rivier of een open put, die geen van beide op betrouwbare wijze schoon, veilig water levert. Het water dat ze verzamelen, kan vaak gevuld zijn met verontreinigende stoffen en bacteriën, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En omdat er geen andere wateropvang-mogelijkheden beschikbaar zijn, kan dit moeizame karwei kinderen de tijd ontnemen die ze anders op school zouden kunnen doorbrengen.

Het is tegen de bovenstaande achtergrond dat stichting Mama Tandy graag een waterproject wil initiëren, samen met preventieve en rehabiliterende psychosociale interventies waarbij het verminderen van de omvang van het lijden centraal staat; en het helpen van jongeren met psychosociale problemen omdat ze niets te doen hebben. Stichting Mama Tandy wil gemeenschappen in staat stellen de architecten van hun eigen toekomst te worden door middel van door de gemeenschap geleide samenwerking.

2         Strategie

2.1        Kernprincipes en uitgangspunten van de stichting

  1. Het belangrijkste doel van de stichting is het versterken van de capaciteit van het maatschappelijk middenveld in Zambia en te helpen bij het voorzien in gezond drinkwater, sanitaire voorzieningen en irrigatie. Een nevendoel is het verbeteren van de welzijn en het bieden van onderwijs aan de armste en meest gemarginaliseerde kinderen in het plattelandsgebied van Zambia, en doorlopende gezins- en gemeenschap gebaseerde psychosociale interventies te bieden voor de zorg en bescherming van de jongeren.
  2. De stichting heeft ook tot doel het verrichten van alle verdere handelingen, die met het hiervoor genoemde doel in de ruimste zin verband houden of daarvoor bevorderlijk kunnen zijn.
  3. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het boren van waterputten en aanleggen van irrigatiesystemen.
  4. De stichting heeft geen winstoogmerk.

2.2        Aanpak

Om de beoogde projectdoelen en de specifieke doelstellingen te bereiken, hanteert de Stichting Mama Tandy de volgende aanpak:

  1. Betrokkenheid van de gemeenschappen en begunstigden; Participatieve planning, implementatie en impactmonitoring door alle belanghebbenden zullen worden aangemoedigd.
  2. Het verbeteren van familie- en gemeenschapsrelaties en het versterken van vervolgondersteuning en erwijzingsmechanismen
  3. Capaciteitsopbouw van de gezins- en lokale gemeenschapsstructuren door middel van interventies.
  4. Samenwerking met andere reeds bestaande sleutelspelers in deze projectgemeenschap; Religieuze stichtingen, maatschappelijke organisaties, scholen en NGO’s met als doel het delen van ervaringen, netwerken met kindgerichte stichtingen en scholen door middel van ervaringen, het delen van informatie, blootstellingsbezoeken en uitwisselingsprogramma’s en natuurlijk het zoeken naar technische ondersteuning bij de gemeenteraad, het ministerie van Sociale Zaken en Water ontwikkeling.
  5. Voorzien in alle dimensies van de ontwikkelingsbehoeften van jongeren; gezondheid, onderwijs, emotionele en gedragsmatige ontwikkeling, identiteit, familie- en sociale relaties, sociale presentatie en zelfzorgvaardigheden. De stichting zal tevens een centrum gaan exploiteren, waar veel aandacht zal worden besteed aan de pedagogische methodologie van de vrije kunst. Dit betekent werken met de meer kunstgerichte middelen zoals sport, drama, muziek, handwerk en naaiactiviteiten voor de meisjes.
  6. Voorlichting over juist gebruik van HIV-medicatie, goede voeding en actief blijven.

3         Beleid

3.1        Werkzaamheden van de stichting

De werkzaamheden van de stichting bestaan uit:

  1. Werven van gelden en vrijwilligers
  2. Promotie van de stichting en de doelen
  3. Planning en uitvoering van projecten

3.2        Toekomstige projecten door de stichting

De volgende projecten staan als eerste op de planning:

  1. Waterputten in de omgeving van Chongwe

Chongwe (een district op ca. 40km van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka) is zwaar getroffen door de droogte van de afgelopen jaren. In 10 dorpen in dit district zullen waterputten aangelegd worden ten behoeve van irrigatie van landbouwgrond en drinkwater voor de bewoners.

  • Ondersteuning kinderen in de omgeving van Chongwe

3.3        Werving van gelden

Het werven van gelden vindt plaats op de volgende wijzen:

  1. Via crowd-funding-acties op GoFundMe (‘Extreme droogte in Zambia’ en ‘Extreme drought in Zambia’)
  2. Via sponsoring van Afrikaanse content creators op YouTube (‘Samson the Roadman’ en ‘Lenox Junior’)
  3. Via de website https://www.mama-tandy.org/
  4. Benaderen van particulieren
  5. Benaderen van bedrijven en organisaties

Dit benaderen vindt plaats op de volgende wijzen:

  1. Per e-mail
  2. Via social media (WhatsApp, LinkedIn, Facebook, Instagram, etc.)
  3. Mondeling/telefonisch
  4. Elektronische nieuwsbrief

4         Beheer

4.1        Vermogen

Het vermogen van de stichting kan worden gevormd door:

  1. Bijdragen van hen, die met het doel van de stichting sympathiseren;
  2. Bijdragen van degenen in wiens belang de stichting werkzaam is;
  3. Subsidies;
  4. Erfrechtelijke verkrijgingen en schenkingen;
  5. Opbrengsten van activiteiten van de stichting;
  6. Alle andere baten.

4.2        Vermogensbeheer

De geworven gelden worden besteed aan:

  1. Uitvoering van de projecten. De stichting heeft contactpersonen in Zambia die op vrijwillige basis de coördinatie van de projecten op zich nemen.
  2. Andere kosten:
      1. Oprichtingskosten
      1. Kosten van de website
      1. Sponsoring van content creators

4.3        Beloningsbeleid

Conform paragraaf 4.5 van de statuten ontvangen de bestuurders geen beloning voor hun werkzaamheden, behoudens eventueel een niet bovenmatig vacatiegeld. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

5         Informatie

5.1        Bestuur

Het bestuur van de “Stichting Mama Tandy” bestaat uit:

B.S. de Lind van Wijngaarden-Sakaka:    Voorzitter

M. Boti:                                                            Secretaris

J.M. van der Sar:                                            Penningmeester

5.2        Overige gegevens

RSIN of fiscaal nummer:                              866840205       

KvK-nummer:                                                 94623554

Statutaire zetel:                                              gemeente Midden-Delfland

Activiteiten SBI-code:                                   94996

E-mailadres:                                                    info@mama-tandy.org

Website:                                                           https://www.mama-tandy.org

Datum akte van oprichting:                         02-08-2024

Bezoekadres:                                                   Koningin Wilhelminalaan 2, 2635HN Den Hoorn